UNICEF beslenme yetersizliğinden etkilenen çocukları
tedavi edebilmek için ortaklarıyla birlikte acil yardım çalışması yürütüyor.
Yaklaşık 1.4 milyon çocuk ölüm riski altında.
UNICEF dünyada en acil besin ihtiyacının %80’ini sağlıyor. Ama daha fazlasını yapmak şart. Çatışan taraflar UNICEFin çocuklara hayat kurtarıcı yardım ulaştırmasını zorlaştırıyor. UNICEF’in ortaklarıyla birlikte yürüttüğü çalışmalarla bu yıl beslenme yetersizliğinden etkilenen Nijerya’da 220 bin, Güney Sudan’da 200 bin, Somali’de 200 bin ve Yemen’de 320 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor.
Nijerya’nın kuzeydoğusunda çatışmaların meydana geldiği Adamawa, Bono ve Yobi eyaletlerinde ileri seviyede beslenme yetersizliğinden etkilenen çocuk sayısının bu yıl 450 bine kadar ulaşması bekleniyor.
İleri seviyede beslenme yetersizliği teşhisi konan 1,5 yaşındaki Elizabeth Kegi, Juba’daki Al Shabbab hastanesinde annesinin kucağında.
Çatışma, yoksulluk ve güvenlik sorunları nedeniyle büyük çalkantılar yaşayan Güney Sudan’da ise ciddi beslenme yetersizliğinden etkilenen 270 bini aşkın çocuk bulunuyor. Ülkenin kuzeyinde 20 bin çocuğun yaşadığı Birlik Eyaleti’nin kimi bölgelerinde kıtlık ilan edildi. Yaşanan gıda krizini hafifletecek ve yayılmasını önleyecek girişimlerde bulunulmaması halinde ülkede gıda sorunundan etkilenen kişi sayısının 4,9 milyondan Temmuz ayında kurak dönemde 5,5 milyona ulaşması bekleniyor.
Somali’de on yıllarca süren çatışmalar nedeniyle bir hayli zor koşullar altında yaşayan ve kırılgan hale gelen halk kuraklık tehdidi ile karşı karşıya. Ülkede 6,2 milyon kişi, yani nüfusun neredeyse yarısı ileri seviyede gıda sorunu nedeniyle insani yardıma muhtaç durumda. Bu yıl yaklaşık 185 nin çocuğun ileri derecede yetersizliğinden etkilenmesi beklenirken bu sayı önümüzdeki aylarda 270 bine kadar tırmanabilir.
Yemen’de bir erkek çocuğu yetersiz beslenme taramasından geçiyor. Çatışmaların iki yıldır devam ettiği Yemen’de 2014 yılından bu yana neredeyse yüzde 200 artışla 462 bin çocuk ileri derecede beslenme yetersizliğinin etkisi altında bulunuyor.